Jumat, 22 April 2016


RENDANG AYAM NOGORI

Bahan-bahan :
ayam 1 1/2 kg - potong kecil 
garam 

Bahan Kisar/Giling /Blender

20-40 biji cili padi (pedas ikut suka, lagi banyak cili lagi pedas)
1.5 inci halia
2 inci lengkuas
3-4 batang serai
12 ulas bawang merah - hiris (di oversea ni saya cuma guna 1- 1.5 biji bawang besar)
6 ulas bawang putih - hiris
(Bahan-bahan di atas dikisar sehingga halus)

1 sudu besar serbuk kunyit ( atau dalam 4 inci kunyit hidup).
4 cawan santan pekat (dari 1 1/2 biji kelapa) - (again di oversea guna 1-1.5 tin santan)
2 helai daun kunyit ( kalau tak jumpa di oversea boleh guna daun limau purut)or just omit this option.
2 sudu besar kerisik - (di supermarket ada jual 'sweet grated coconut' - goreng setengah bungkus - tanpa minyak sampai warna coklat tua dan kemudian ditumbuk atau diblender sehingga ia mengeluarkan minyak)

Perahan air asam jawa ( dalam 3 inci)
garam secukup rasa

Cara-cara memasak:-

Masukkan ayam yang telah dipotong ke dalam kuali(kering) bersama campuran yang telah dikisar dan kunyit - panaskan api (med. hi)atau agak-agak

Biarkan semuanya mendidih dan segala air yang keluar dari rebusan ayam bercampur bahan kisar hampir menjadi kering dan kacau sekali sekala (inilah rahsianya kalau nak sedap)

Kemudian baru masukkan santan.. dan tunggu hingga ianya menggelegak. Kacau sekali sekala sambil masukkan garam sedikit (agak-agak)

Bila dah nampak kuahnya menjadi pekat sedikit masukkan air perahan asam jawa ( boleh juga gunakan 2 keping asam gelugor).

Bila ianya sudah pekat dan hampir kering baru masukkan kerisik tadi. Dan masak di atas api yang sederhana (medium or low medium)

Selepas dalam 15 minit boleh la decide samada nak teruskan ia kering sampai naik minyak atau kalau nakkan rendang yang berkuah sedikit, boleh la perlahankan api

Related Posts:

  • PANCAKE STROBERI PINK Resep Pancake Stroberi Pink Pancake menjadi cemilan sore yang cocok dinikmati bersama secangkir kopi atau teh hangat sepulang beraktifitas. Bagi Anda yang ingin membuat sendiri hidangan yang lezat dan legit ini ada resep… Read More
  • FUYUNGHAI CIAMIK Resep Fuyunghai Ciamik Fuyunghai merupakan makanan khas Tionghoa Cina yang terbuat dari bahan telur yang didadar dengan berbagai campuran sayur, daging dan juga ikan atau seafood. Fuyunghai ini sangat mudah dibuat dan ti… Read More
  • SHISH KEBAB Resep Mudah Dan Praktis Membuat Shish Kebab Makanan yang satu ini dianggap sebagai salah satu makanan yang berat. Namun kebab yang satu ini berbeda lho Ladies. Kebab yang satu ini dimasak menggunakan minyak dan garam yan… Read More
  • DONAT SINGKONG Resep Donat Singkong Bahan-Bahan: 400 gram singkong, bersihkan, potong, kukus dan haluskan 400 gram tepung terigu 10 gram baking powder 2 butir telur ayam 50 gram susu bubuk full cream 100 gram gula halus 10 gram ragi i… Read More
  • BAKWAN JAGUNG MANIS ISTIMEWA Resep Bakwan Jagung Manis Istimewa Bakwan jagung merupakan kuliner khas Indonesia yang sangat populer. Makanan ini dapat dikonsumsi sebagai lauk ataupun makanan pembuka dan snack. Berikut cara membuatnya:   Bahan:… Read More

IMPACT RADIO ROHANI

IKLAN

WWW.AXELLA-RESEP.BLOGSPOT.COM)

IKLAN

WWW.AXELLA-RESEP.BLOGSPOT.COM)

Total Tayangan Halaman

130,664

Popular Posts

Blog Archive