Rendang Tok
Bahan-bahan
500 gram daging lembu tulang kering bulat atas tanpa lemak, didadu
1 liter / 4 cawan santan (daripada 2 biji kelapa parut dan 1 liter ( 4 cawan air)
55 gram (1/2 cawan kerisik)
1 sudu besar jintan putih (halus serbuk)
1 sudu besar jintan manis (kasar serbuk)
garam
gula
Dikisar halus halus
4 sudu besar pes cili
2 biji bawang besar, dikupas
6 ulas bawang merah, dikupas
4 ulas bawang putih, dikupas
3cm halia, dikupas
4 batang serai, dihiris halus-halus
2cm lengkuas, dikupas
Cara
1. Bubuh daging, santan dan bahan kisar di dalam kuali dan renihkan. Masak di atas api kechil sehingga daging empuk.
2. Tambah kerisik, jintah putih/ halis dan jintan manais/ kasar. Masak sehingga kuah mula memekat.
3. Masukkan gula dan garam dan terus masak sehingga daging menjadi agak kering.
Related Posts:
OMELET CHEESE AND MUSHROOM
OMELET CHEESE. AND MUSHROOM
Bahan-bahan/bumbu-bumbu:
6 butir telur
75 gram mix vegetable 2 lembar smoked beef, iris tipis2 siung bawang putih, cincang kasar1/2 buah bawang bombay, cincang kasar1/4 buah paprika h… Read More
TELOR MASAK PETIS
TELOR MASAK PETIS
Bahan-bahan/bumbu-bumbu:
6 butir telur ayam kampung, rebus, kupas
3 sendok makan petis udang 1 sendok makan kecap manis6 buah cabai rawit merah utuh1 lembar daun salam1 cm lengkuas, memarkan1/2 send… Read More
TELOR DADAR SAYURAN
TELOR DADAR SAYURAN
Bahan:
7 butir telur
50 gram brokoli, cincang kasar50 gram wortel, potong5050 gram buncis, iris halus50 gram kol, iris halus1/4 buah bawang bombay, cincang kasar1 batang daun bawang, iris halus1 … Read More
OMELET SAYURAN
OMELET SAYURAN
Bahan-bahan/bumbu-bumbu:
5 butir telur, kocok lepas
5 lembar daging asap, potong kotak kecil1 buah bawang bombay, cincang kasar75 gram jamur kancing kaleng, iris tipis50 gram jagung pipil1/2 buah paprika me… Read More
TELOR BUMBU RUJAK
TELOR BUMBU RUJAK
Bahan-bahan/bumbu-bumbu:
30 butir telur puyuh, rebus, goreng berkulit
1 lembar daun salam 2 lembar daun jeruk, buang tulangnya1 batang serai, ambil putihnya, memarkan3/4 sendok teh garam1/2 sendok t… Read More