RENDANG SOTONG
1 kg sotong saiz besar
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
2 camca besar gula melaka
100 ml pati santan (mat guna santan kotak)
2 camca besar penuh rempah kari
2 camca besar cili kisar
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS smile emoticon
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 batang serai, hiris halus
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
Rebus sotong 30 minit dalam periuk tekanan, letak sedikit garam. Kemudian tos dan keluarkan sotong, potong kecil
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masuk rempah kari dan tumis hingga terbit minyak. Masuk pati santan, gula melaka, asam gelugor, kerisik dan daun limau purut. Kacau rata masak hingga pekat dengan api kecil.
Masukkan sotong, gaul rata, tambah garam secukup rasa. Masak hingga kering sedikit. Masukkan hirisan daun kunyit, gaul rata..Siap
Related Posts:
CAPPUCCINO CHOCO FLOAT
Resep Cappuccino Choco Float Super Enak Ala Cafe
Bahan-Bahan :
… Read More
PANGSIT GORENG RENYAH
Resep Pangsit Goreng Renyah
Bahan Isi Pangsit:
200 gr daging ayam, dicincang
200 gr udang, haluskan
1 sdm bawang goreng, remas-remas
1 butir telur
2 sdm tepung sagu
1 sdt garam
1/2 sdt merica bubuk
1 sdm gula pasir
1 … Read More
SUP IGA ASAM MANIS PEDAS
Resep Sup Iga Asam Manis Pedas Lezat
Bahan:
750 gram iga sapi
2 liter air
3 batang serai, memarkan
5 lembar daun jeruk, buang tulang daunnya
10 cabai merah, memarkan
2 sdm kecap ikan
3 sdt gula pasir
2 sdm air jeruk n… Read More
CHURROS KEJU SAUS COKELAT LEZAT
Resep Churros Keju Saus Cokelat Lezat
Bahan-Bahan:
200 ml air putih
1 ons mentega
20 gram keju parut
100 gram tepung terigu
1 butir telur
minyak goreng untuk menggoreng
cokelat balok
Cara Membuat Churros:
Siapkan … Read More
PERAWAN KENES FAVORITE RAJA KERATON JOGYA
Resep Perawan Kenes, Sajian Favorit Raja Keraton Jogjakarta
Bahan-bahan:
10 buah pisang raja
100 ml santan kental
4 lembar daun pandan
40 gr gula merah
tusuk sate panjang dari bambu
garam secukupnya
Cara membuat:
P… Read More