RENDANG KAMBING
1 kilogram daging kambing
2 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
2 sudu makan ketumbar(diperap dengan daging)
1 sudu makan jintan manis (diperap dengan daging)
1 sudu makan jintan putih (diperap dengan daging)
1 sudu makan lada hitam (diperap dengan daging)
3 sudu makan gula merah
3 keping asam keping
5 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Bahan B (Bahan Menumis)
25 tangkai cili kering
20biji bawang merah
3 inci halia
5 batang serai
2inci lengkuas
Cara Memasak
Perapkan daging dengan bahan perapan
Panaskan minyak dan tumiskan bahan B yang telah dikisar sehingga pecah minyak
Masukkan daging dengan air.Masakkan sehingga daging lembut
Masukkan santan,daun limau purut dan kerisik.Kacau rata dan biarkan masak sehingga pekat.
Sedia untuk dihidangkan