Sabtu, 02 Juli 2016


Sambal Udang Pete

1/2 kg udang sederhana besar, buang kepala dan belah belakang, cuci dan gaulkan dengan garam dan goreng sebentar, angkat dan ketepikan.

300 gm isi petai ~ panaskan sikit minyak dan goreng isi petai sebentar ( kejap aje utk layurkan)

Bahan Kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
6 ulas bawang merah ~ kisar
3 tangkai cili merah ~ kisar
10 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut dan kisar
2 inc belacan ~ kisar

2 labu bawang besar ~ hiris bulat
2 camca besar sos cili
300 ml air asam jawa ~ ambil asam + air ramas-ramas jadikan 300 ml
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Tumiskan bahan yang di kisar hingga harum
Masukkan sos cili dan air asam, masak lagi hingga terbit minyak
perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Akhir sekali masukkan udang, petai dan bawang hiris
Gaul rata
sedia di hidangkan



IMPACT RADIO ROHANI

IKLAN

WWW.AXELLA-RESEP.BLOGSPOT.COM)

IKLAN

WWW.AXELLA-RESEP.BLOGSPOT.COM)

Total Tayangan Halaman

Popular Posts

Blog Archive